Vømmølspelet

2013_11_08 Vømmølspelet Plakat A3I 2013/2014 viste Sparbu Teaterlag Vømmølspelet på Åsheim – et musikkspill i to akter: Auksjonen (i 1966) og Fest borti svingen (i 1977), som bygger på tre episoder som ble spilt på Husmannsplassen på Stiklestad i 1999, 2000 og 2001.

Vømmølspelet er et overdådig artig teaterstykke – vi møter noen av de herligste karakterene vi kjenner fra Vømmølsangene: den arrogante sagbruksmester Gyldentand, den hissige Martin Svingen og den skarpe dattera Marta Svingen, Gammel-Jo og Hanna Leggen. Ikke minst møter vi stykkets hovedpersoner Halldis og Arne Armoen, som i første akt, Auksjonen, i 1966 har gitt opp å drive småbruket sitt. I 2. akt, Fest borti svingen, kommer Arne tilbake til småbruket i 1977 som representant for Statens Vegvesen. Han skal legge vei rett gjennom tunet, men innser plutselig hvilke ville veier han og samfunnsutviklingen er på. Humoren og politikken balanserer godt i stykket.

Det er den overdådige humoren som er dominerende – men under ligger alvoret: hva var det som skjedde med distriktspolitikken på 60- og 70-tallet? Og hvilken distriktspolitikk føres i 2013? – To av rollene, Helga Oppi og Olga Nerri, kommenterer handlingen sett fra 2013, og kobler slik sammen fortida og nåtida.

Musikk og manus av Hans Rotmo og regi av Roar Tromsdal. Orkelsterledelse av Andreas Melgård og sanginstruksjon av Heide Melgård Sørlie. Koreografi: Anett Hjelkrem og scenografi av Erlend Haga. Vømmølspelet ble en stor suksess for Sparbu teaterlag.

MacLein Foto & Design hadde avsvaret for markedsføring og grafisk utforming av markedsmateriell som logo, grafiske elementer, plakater, banner, program, reklame, invitasjoner, annonser samt fotografering. Sparbu Teaterlag har egen Facebook og hjemmeside.